8 Ağustos 2015 Cumartesi

NÜFUS VE EKOLOJİ

Temel sorun yoksulluk ve cehalettir. Bunları aşabilirsek diğer sorunlar daha kolay çözülür.

Nüfusun bir bölümünün gereksiz olduğunu, azaltılması gibi uçuk sorunları tartışanlar bu sorunun 150 yıl kadar önce yanıtlandığından sanki habersizler. Genelde batı kaynaklı PR (halklar ilişkiler) çalışması yapılmış kavramlar sunulduğunda bizim gibi ülkelerde de beceriksiz yazarlara vb. ekmek kapısı çıkar.

İnsanların ekonomik sorunları az buçuk düzeltilip, iyi bir eğitim alacak kadar olanak sunulup, teşvik edildiklerinde insanların entelektüel düzeyleri yükselir. Bu birey olmayı, kendi yaşamı hakkında karar vermeyi getirir. Kendi yaşamı hakkında bilinçli kararlar verebilecek kadar bir gelişmişlik düzeyi, insanı geleneksel kalıplara uyarak, babadan kalma yöntemlerle yaşamanın dışına çıkarır.

İnsan, sadece, temel ihtiyaçları karşılamak, geleneksel kodlara göre yaşamak yerine, kendisini geliştirmeye, daha çok boş (özel) zaman yaratmaya, belirli bir refah seviyesini yakalamaya/ korumaya/yükseltmeye kafa yorar. Bu da yetiştireceği nesillere daha iyi koşullar sunma, iyi yetiştirebileceği kadar çocuk yapma sorumluluğuna götürür. Nüfus böylece optimal bir düzeye gelir. Azalır.

(Bugün Türkiye’de en muhafazakar denen insanlara bakınız. İyi eğitim almış muhafazakarlar, aynı eğitim ve gelir seviyesindeki muhafazakar olmayanlardan daha fazla çocuk yapmıyorlar. Dindarlıkları onların doğum/nüfus kontrolü yapmalarını engellemiyor.)

Nüfus böylece optimal bir düzeye gelince, azalınca, dünya kaynakları daha az tüketilir. Doğanın kendisini yenileyebileceği bir tüketim mümkün olabilir. Dünyanın mevcut durumu, birikimi ile yaşanabilir konutlar, yeterli yiyecek ve giyecek herkes için mümkün olabilir. Ondan ötesi, maddi, sosyal ve entelektüel  gelişim için insanlığın önünde yeni yollar ve olanaklar açılabilir.

Marx ve Malthus tartışmasından (Nüfus sorunu) bu yana bunun olabileceği aşikardır. Bütün bunların olması için zenginliklerin adil paylaşımı temel şarttır. Bu ise mevcut kapitalist dünya düzeninde mümkün değildir.

İnsanlık bugün işe koyulsa,
-       Adil bir gelir paylaşımı,
-       Enerji tasarruflu teknolojiler,
-       Daha sağlıklı ve basit barınma biçimleri,
-       Gezegen düzeyinde dayanışma olanakları arama ve
-       En önemlisi dünyayı yöneten büyük sermayenin kontrol edilmesi, denetimi ve sınırlandırılması
Yolunda adımlar atarak, dönülmez bir sınıra varmadan ekolojik ve ekonomik sefaleti tersine çevirebilir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder